Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nikon 70-200m F/2.8 S VR ( geschreven 31 augustus 2020)
Patrick Mollema
Het objectief waar zolang naar werd uitgekeken, wat maar niet kwam en er nu toch echt is. Deze test is met dank aan cursist Fer, volgens mij de eerste in Nederland die hem heeft. Dank je wel Fer en dankzij hem nu al bij mij in Frankrijk. En volgens mij is dit de eerste Nederlands talige test van dit objectief. Ben ik ook een keer de eerste.

De kritiek lange tijd was dat Nikon nog geen echte top objectieven had voor haar Z serie camera's. Deels waar, deels ook niet. Zelfs de simpelste lens is in de Z lijn van Nikon een top objectief. Top hangt niet af van prijs. Het gaat over veel meer zaken. Hoe dan ook nu is er eindelijk een echte topper in de vorm van een 70-200mm F/2.8 VR S. Hier zaten alle Nikon Z camera gebruikers op te wachten.

Vandaag voor het eerst in mijn handen gehad en na de cursus snel gaan testen. Want dit objectief, zou het werkelijk zo goed zijn als ik verwacht? Mijn verwachtingen zijn hoog. Terecht of onterecht?
Stacks Image 16
Na het beëindigen van cursusdag 1 ben ik snel de tuin in gegaan. En even snel alles gefotografeerd wat los en vast zat. Helaas is deze lens van Fer en niet van mij dat kan ik nu al schrijven. En verder ga ik niet heel veel schrijven want foto's zeggen meer dan woorden. Dus hier komt foto 1. Logischerwijs direct gefotografeerd met F/2.8. Want dat is waarom je deze lens zou gaan kopen of hebt gekocht. F/2.8 op een zeer goede Full frame camera (Z6) dat moet wel een mooie onscherpte ( Bokeh genaamd) opleveren. Dat kan niet anders.
Stacks Image 122
Ik heb expres een lekker contrasterende achtergond gekozen. Ver weg. Een hele kleine scherpte op de bloem want een klein beetje scherpe bloem is al genoeg om te zien dat het een bloem is. En kijk eens wat er gebeurd! Wat een prachtige scherpte, kom ik later op terug door middel van andere foto's, maar nu gaat het mij even om de waanzinnig mooie onscherpte.

Wat een oase van rust. Zo zacht en zo rustig. Mooier dan dit wordt het niet! Wat mij ook opviel is hoe dicht je op 200mm stand bij je onderwerp kan komen. Deze foto is gemaakt op ongeveer een meter afstand. Dat is veel dichterbij dan bij alle voorgaande 70-200 mm objectieven. Het scheelt wel 40 centimeter wat je dichterbij kunt komen. Op de 70 mm stand kun je zelfs tot op een halve meter afstand van je onderwerp fotograferen. Dat zijn echt sublieme kortste scherpstel instel afstanden voor dit soort objectieven.
Stacks Image 126
Andere foto, maar weer met bloemetjes (sorry dat ik even niet zo origineel uit de hoek kom). 1 a 2 bloemen scherp fotograferen en de rest mag lekker weglopen in onscherpte. Het is zo makkelijk met een Full frame en dan met slechts F/2.8 fotograferen op 200 mm. Soms heb je de neiging om meer te diafragmeren. Kiezen voor iets meer scherptediepte. Maar ja, die onscherpte is zo waanzinnig mooi. Daar krijg je niet snel genoeg van. Nu ga ik even bekijken wat er gaat gebeuren als de diafragma's omhoog gaan.
Stacks Image 134
Een hele spannende trapleuning ook weer gefotografeerd op F/2.8. Loeischerp en een prachtige onscherpte.
Stacks Image 142
Zelfde trapleuning maar nu gefotografeerd op F/4. En alles gewoon lekker uit het handje. Gewoon gaan zoals die gaat. Het is geen wetenschappelijk onderzoek.
Stacks Image 146
Op F/5.6 wordt de achtergrond uiteraard al wat herkenbaarder. Een hoger diafragma geeft meer scherptediepte. De trapleuning laat nu ook al meer scherpte zien. Ik bedoel het gebied wat scherp is. Vignettering 0. Niet waarneembaar. Contrasten in de foto zijn ook mooi. wat mede komt door de hoeveelheid van verschillende soorten glas wat Nikon in dit objectief heeft gebruikt.
Stacks Image 150
De F/8 foto. En zo gaan we nog even door tot F/22. Ik was echter bezig met de glassoorten te bespreken. Er zit ED ( is een al wat ouder glassoort) en SR glas in. Dat laatste is nog vrij nieuw. Het SR glas is speciaal gemaakt om het blauwe licht beter en andere te kunnen laten afbuigen in de camera.

Blauw licht heeft een andere breking index dan groen en rood en dat lost Nikon op met SR glas. Dot wordt mede mogelijk gemaakt door de hele grote bajonetvatting die gebruikt wordt in de Z camera serie. daardoor heeft Nikon meer ruimte voor zichzelf en de objectieven gecreëerd om beter met lichtbuigingen te kunnen spelen en te controleren. In principe een redelijk ingewikkeld verhaal. Ik ga dan ook niet verder dan dat S glas het blauwe licht nog beter op de juiste plek op de beeldsensor terecht laat komen. Licht, van welke kleur dan ook wat niet op de juiste plek terecht komt geeft altijd problemen wat betreft contrast, scherpte en kleur echtheid.
Stacks Image 154
De F/11 foto. En na het glas te hebben uitgelegd kan ik nu nog iets vertellen over coatings. Het Nano coating wordt al langer gebruikt door Nikon. Gek genoeg zijn er niet veel fabrikanten die er gebruiken van maken. Nu claimt Nikon dat ze het uitgevonden hebben, maar dat betwijfel ik. Maar goed ze zullen wel gelijk hebben. Anders schrijven ze het niet.

Hiermee worden intern in het objectief ongewenste reflecties voorkomen of grotendeels geëlimineerd. Het werkt echt. Kijk maar eens als je recht tegen de zon in fotografeert. Dat levert in de lens veel interne reflecties op. Zet er een andere lens naast van een andere fabrikant zonder nano coating en kijk dan eens naar de verschillen. Helaas kan ik je dat nu even niet laten zien. Misschien van de week nog even een testje schieten over dit onderwerp met een vergelijkbare 50-140 mm van Fuji. Kijken of ik het kan laten zien. Ik ben wel benieuwd. Ik fotografeer zeker mijn landschapjes graag tegen de zon in hier in Frankrijk. Dan krijg je zulke mooie laagjes door het tegenlicht.
Stacks Image 160
En we zijn alweer aan gekomen aarde F/16 foto. Achtergrond wordt logischerwijs herkenbaarder, maar de foto op zich blijft als een paal boven water staan. F/16 is geen ideaal diafragma om mee te fotograferen. De scherpte, echte scherpte, begint dan al wat terug te lopen. Doch, als ik naar bovenstaande foto kijk dan heb ik nou niet zoiets van, jongens jongens wat loopt de scherpte terug. Kijk goed naar de randen aarde voorkanten van de trapleuning.
Stacks Image 168
En de F/22 foto. En op de stille scherpstelling van de Nikon 70-200m F/2.8 S VR heb ik nu al per foto veel besproken wat dit objectief zo goed maakt. Zo ook de scherpstelling die nauwelijks of niet hoorbaar is. Het kan ook aan mijn oren liggen.

En hoe zit het dan met de echte scherpte?
Stacks Image 172
Nou zoals je hierboven ziet. Gefotografeerd op F/11. Je weet echt niet wat je ziet. Vandaar nu nog even een vergroting want op deze manier gaat het niet werken op een website. Hieronder zie je een 100% afbeelding met een deel uit de foto.
Stacks Image 176
En de foto op ware grootte zie je dan dit. Kijk naar alle stekeltjes en haartjes. En de doortekening in de bladeren. Ieder detail is te zien. Indrukwekkend. Misschien plaats ik deze week nog meer foto's en dan van andere onderwerpen.

Resumé:

Scherpte, onscherpte, bouwkwaliteit, alles is goed. Meer dan goed zelfs. Ik ken twee magische objectieven. De ene is een 35 mm Fuji F/1.4 en de andere is deze Nikon 70 - 200mm F/2.8 VR S. Alleen de prijs van de laatste genoemde vind ik wel erg hoog. Waar is de tijd gebleven dat je de allereerste 70-200mm F/2.8 voor 1800 euro kocht? De niewste S uitvoering kost nu 1000 euro meer. En ik weet ook wel dat de oude versie die ik heb, 20 jaar geleden gekocht is, maar…. toen betaalde je voor een een goede spiegelreflex digitaal 1500 euro en dat doe je nu ook nog steeds. En zo gaat het niet met objectieven. Het zijn de cash cows van alle camera fabrikanten en ze moeten ergens hun geld mee verdienen. Na enkele zwaren jaren, denk aan tsunami's, kern reactor, en inzakkende verkopen zijn alle digitale camera fabrikanten hard getroffen. Dus een beetje clementie met ze is goed.

Maar 100 euro meer? Ik zie het niet helemaal. De oude 70-200 VRI versie was destijds net zo vernieuwend als de S versie nu. Ik ga er verder niets meer over zeggen. Ik zou hem wel willen kopen maar kan hem voorlopig niet kopen. Door onder andere de Corona crisis. Hij hoort wel in de toekomst bij iedereen met een Nikon Full frame in de tas te zitten. Dit is gewoon een standaard objectief.

Met een 24-70 mm F/4 of de F/2.8 versie en deze 70-200mm ben je in een keer helemaal compleet. En de kwaliteit van de goede lenzen is zo enorm hoog! Daar klan een prime lens niet zoveel meer aan toevoegen. Nikon weet dit waarschijnlijk ook en hebben daarom een flinke prijs aan dit waanzinnig goede objectief gehangen. Een prijs die niet snel zal dalen. Als je er eentje te pakken punt krijgen en je hebt het geld, koop hem. De 70-200mm F/2.8 VR S gaat het komende jaar heel moeilijk aan te komen worden. Nikon doet dat slim.

Verder heb ik niets gezegd over programmeerbare knoppen (19 stuks) geschreven. Vind ik niet zo belangrijk. Leuk dat het erop zit, maar ik ben alleen maar geïnteresseerd in objectief kwaliteit.

Later deze week ga ik de test misschien nog uitbreiden. Als ik hem nog een keer van Fer mag lenen. Nogmaals dank Fer.
Resumé:
Geweldige kwaliteit in alles. Er is nog nooit door mij een objectief beoordeeld met zoveel 10-en. Dat is echt uitzonderlijk. Alleen die prijs… Pfff die doet wel serieus pijn met 2799 euro, maar het is het waard. Ik ken echt geen betere zoom telelens dan deze. Als je het je kan veroorloven? Blind kopen.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
10.0
10.0
10.0
10.0
8.5
Beoordeling: 9.0